9 Temmuz 2015 Perşembe

BİLİMSEL BİR ANALİZ

Her tür diktatöre boyun eğmemeyi, karşı çıkmayı, onlara zarar vermeyi "alışkanlık haline getirenler"den biri olmaktan vazgeçmeyeceğimizi tüm camiamıza GURURLA duyururuz.


- Bizler diktatörlerin, şakşakçıların, egoistlerin korkulu rüyasıyız....
GURURLUYUZ...
-Bizler bize ya da başkalarına yapılan bir haksızlık gördüğümüzde, müdahale eden insanlarız...
GURURLUYUZ ...
-Bizler kimseye hakaret etmeyen insanlarız,
GURURLUYUZ...
Bize hakaret edildiğinde de bunu yemeyecek kadar mideli insanlarız...
GURURLUYUZ...
Bizler hiç bir blog sakinimize  hakaret etmeyen insanlarız...
GURURLUYUZ...
Blog sakinlerimizin içinden bilmeden istemeden darılttığımız insan varsa yazsın bize
özür dileriz, Özür dileyebilecek kadar da alçak gönüllü ve samimi  insanlarız...
GURURLUYUZ...
Biz buyuz....

Aşağıdaki bilimsel analizi okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.



YÖNETİCİ VE LİDER NASIL OLUNUR?
BİLİMSEL ANALİZ

Bir lideri iyi lider yapan özelliklerin biri yakınlarında onlara inanan, çoşkulu, ilerleyebilecek kişiler olmasıdır.

Bir çok yönetici bu özellikleri taşıyan kişilerle iletişim kurmaktan çekinir, uzak durur, böylece kendini koruduğunu düşünür.

Oysa iletişim kurması ve onları desteklemesi, yöneticiyi güvenilen, saygı duyulan bir lider yapar.

 İletişim tek taraflı kurulamaz.

Bu nedenle lider birlikte çalıştığı kişilere sadece görüşlerini ve isteklerini sunan değil, ayrıca duygularını ve isteklerini de paylaşan ve onları da dinleyen kişidir. 


Ayrıca yapılanların takip edilmesi ve taktir edilmesi, kişilerin önerileri dikkate almasına ve istenilenleri mutlu olarak yerine getirmesine yol açar. 


Bildiklerinizi direkt emirler şeklinde aktarmak yerine, diğerlerinin bilgilerini dinlemek takım çalışması ve iletişim için önemlidir. 

Empati yapabilmek lider için önemli bir özellikdir.Kendinizi karşınızdakinin yerine koyabilmek, onun duygu ve düşüncelerini onun gibi hissedebilmek lidere üstünlük kazandırır.
Çünkü empati yapabilme yeteneği ilişkiyi sağlar. İlişki karşınızdakinin duygularını, ilgilerini, düşüncelerini anlayıp doğru tepki vermenizi sağlar. Empati yapmayı becerebilenler iyi takım oyuncularıdır.empati yapmayı becerebilen lider ise, iyi takım kaptanı olur.


Bir liderin işteki rolü de, kişiliğinin doğal bir uzantısı olmalıdır. Eğer işteki rolü kişiliğini yansıtmıyorsa, ya lider değildir ve ona sunulan bir rolü oynamaya çalışıyordur ya da kendisine ters düşen bir sistem için çalışıyordur.


Gerçek liderle kendi kişiliklerine ve temel kurallarına karşı şeyler yapmazlar. İletişimlerini ve eylemlerini kendi kişilik özelliklerini koruyarak gerçekleştiriler.Bunu yapmıyor ve iletişimleri, eylemleri kişiliklerini yansıtmayan, öğretiler üzerine kurgulanmışsa sorun olduğunda oyun biter ve kriz çıkar.Herşeye rağmen çatışmalar çıkabilir. Çatışmalar fikir ayrılıklarınada, stresten ya da sağlıklsız iletişimden kaynaklanabilir. 




Psikolojinin ileri gelenleri, iyi liderin “biraz narsisistik ve birazda paronoid kişilik özellikleri olması gerektiğini” söylemektedirler. O zaman kendine güvenen ve emin bir yönetici, bir lider ortaya çıkar. Aynı zamanda çevreyi kontrol eden, araştıran bir lider. Eğer bu özellikler çok artarsa, yani narsisistik ve paronoid düşünceler çok fazlaysa diktatörlerin,diktatörlük eğilimli liderlerin, hiç yok ya da çok azsa da başarısız, yetersiz liderlerin oluştuğu söylenir. 


Şimdi kendimize dönelim ve yönetici olarak bu özelliklerin ne kadarına sahibiz bir gözden geçirelim. Bu gözden geçirme sonrasında, “evet, iyi bir liderim” deme şansımız kadar

 

, “aman Tanrım, bir diktatörmüşüm” deme şansımızda var. Tabi kabulü zor olsa da “yetersiz ve başarısızmışım, 

 

Yukardaki yazı Prof.Doktor Bengi Semerci' nin sitesinden alınmıştır.
Yazının tamamı aşağıdaki linktedir..
Bengi hanıma bu yazısı için Teşekkür ederiz.

 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder